Gedragscode

Gedragscode

Algemene gedragscode TC Zandvoort
“Handel altijd als trots lid van onze tennisvereniging, handel nooit op een wijze die de naam van de sport , onze club en de KNLTB kan schaden”.

  1. Houd je aan de spelregels en in voorkomende gevallen aan de van toepassing zijnde reglementen. Op en om de baan wordt onsportief en onfatsoenlijk gedrag niet getolereerd. 
  2. Tegenstanders, teamgenoten, scheidsrechters, trainers, coaches, toeschouwers en ieder ander moeten zich vrij kunnen bewegen en worden altijd gerespecteerd. 
  3. Sluit niemand buiten en wees tolerant. Discrimineer niemand en maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politiek gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
  4. Raak niemand tegen zijn of haar wil aan. Gebruik nooit fysiek geweld. Onthoud je volledig van seksuele intimidatie.
  5. Respecteer andermans privacy, ga zorgvuldig om met sociale media en met het verzamelen, verwerken en verstrekken van gegevens.
  6. Gebruik nooit stimulerende middelen. Maak geen afspraken die het verloop en resultaat van een wedstrijd of competitie kunstmatig beïnvloeden. Wed niet op eigen wedstrijden of wedstrijden waar je belang bij kunt hebben. 
  7. Ga netjes om met je omgeving. Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen.

Voorbeeldfunctie

  1. Wees een voorbeeld voor anderen en gedraag je naar je functie als lid, vrijwilliger, commissielid of bestuurder. Dit geldt temeer als je een bijzondere rol, taak of verantwoordelijkheid hebt. Span je in om je rol en functie zo mogelijk uit te oefenen, binnen de context en omstandigheden waar je in verkeert.
  2. Communiceer helder en wees open over je bedoelingen en intenties. Wees betrouwbaar naar je omgeving. Kom je afspraken na, luister naar en volg instructies op en houd je aan de regels. Onthoud je van enige vorm van corruptie, fraude of belangenverstrengeling. Maak geen misbruik van een machtpositie.

Onsportief gedrag of misdraging?

We kennen het allemaal: een discussie tussen spelers of de bal in of uit is. Spelers hebben hier een eigen verantwoordelijkheid in en beslissen over hun eigen speelhelft of de bal in of uit is. Soms kan het helpen om spelers hierop te wijzen en even bij de baan te gaan staan. Besef wel dat onsportief gedrag niet automatisch een misdraging is.  

Zie ook: https://www.knltb.nl/alles-over-de-knltb/regels-en-gedrag/fair-play/gedragscodes-en-reglementen/

Wanneer is er sprake van een misdraging?

Voordat er wordt ingegaan op hoe je moet handelen bij een misdraging, is het goed om te weten wat er verstaan wordt onder een ‘misdraging’. Een misdraging is een overtreding van een van de gedragscodes of een ernstige overtreding van de geldende reglementen en statuten van de KNLTB dan wel de tennisvereniging. Er zijn verschillende gradaties van misdragingen, maar te denken valt aan uitschelden, bedreigen of vernielen. Ernstige misdragingen hebben betrekking op seksuele intimidatie, matchfixing en doping, het toebrengen van lichamelijk letsel en andere misdrijven.

Wat te doen als een misdraging plaatsvindt op de vereniging?

Het is belangrijk om te weten dat jij binnen je vereniging een eigen verantwoordelijkheid hebt om op te treden als er een misdraging plaatsvindt. Maar ook de vereniging heeft een verantwoordelijkheid, namelijk het direct treffen van maatregelen naar aanleiding van een misdraging. Bovendien is het bestuur verplicht om een misdraging te melden bij de KNLTB of NOC*NSF. 

Gebeurt er wat op of naast de baan, loop er dan heen om te kijken wat er aan de hand is. Probeer degene op zijn/haar gedrag aan te spreken en er samen uit te komen, zodat erger wordt voorkomen.  Dit laat onverlet dat een misdraging gemeld moet worden bij het bestuur van de vereniging en het bestuur ook een eigen verantwoordelijkheid heeft om te handelen bij misdragingen. 

TC Zandvoort heeft per 5 juni 2024 Tineke Prosee als Vertrouwens Contact Persoon (VCP) aangesteld. Tineke (zie ook onder Vertrouwens Contact Persoon op deze site) zal op vertrouwelijke wijze klachten in ontvangst nemen en hiervan melding maken aan het bestuur. 

De VCP is niet per definitie degene die de klacht oplost, maar zij zorgt er altijd voor dat de klacht op juiste wijze binnen het bestuur opgepakt wordt of de intermediair is voor de KNLTB of NOC*NSF.  

Januari 2024
TC Zandvoort Bestuur