↑ Terug naar Overig jeugd

Tenniskids regels

De KNLTB heeft in 2013 een systeem geïntroduceerd, waarbij kinderen vast in een bepaalde kleur spelen. De kleur geeft aan op welke baanlengte en met welke bal er gespeeld wordt.

Onderstaande indeling wordt vanaf september 2013 aangehouden:

leeftijdsindeling

Voorbeeld: Als je dit jaar 7 bent geworden, of dit jaar 7 gaat worden, telt je leeftijd dus als “7 jaar”.

 

Blauwe kids

Met ingang van 2017 heeft de KNLTB Tenniskids blauw geïntroduceerd. In België was deze “kleur” al langer in gebruik. Blauw bestaat uit balvaardigheidstrainingen voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Ook in Zandvoort worden deze trainingen al heel lang gegeven, maar er is met ingang van 2017 nu ook een officiële Tenniskids “kleur” aan verbonden.

 

  Rode kids

2013 Tenniskids regels 2 rode kidsDit zijn kinderen in de leeftijd 6 tot en met 9 jaar. Zodra kinderen 8 jaar zijn is het mogelijk om over te gaan naar een oranje baan. Dit hoeft echter niet. Als kinderen nog niet toe zijn aan een oranje baan is het mogelijk om op de rode baan te blijven spelen.

Op de rode baan wordt gespeeld met rode zachte ballen (stage 3 ballen). De telling is eenvoudig, 1-0, 2-0 tot de 7.

 

 

  Oranje kids

2013 Tenniskids regels 3 oranje kidsOranje kids zijn kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar. Veel kinderen beginnen op een latere leeftijd en dus is het goed dat er de mogelijkheid blijft bestaan dat die kinderen tot en met 11 jaar in oranje spelen.

Op de oranje baan wordt gespeeld met oranje zachte ballen (stage 2 ballen). Er wordt gespeeld om 2 gewonnen tiebreaks.

 

 

Groene kids

2013 Tenniskids regels 4 groene kidsVanaf 10 jaar is het mogelijk om met de groene bal (stage 1 ballen) op de groene baan te spelen. Dit kan in KNLTB wedstrijden tot en met het 12de jaar.

Er wordt gespeeld om 2 gewonnen korte sets (tot en met 4 games).

Vanaf 11 jaar is het pas mogelijk om met de gele (traditionele) bal te spelen. Voor kinderen jonger dan 11 jaar is dit niet mogelijk behalve als ze deelnemen aan de Jeugd Ranglijst Toernooien. De Jeugd Ranglijst Toernooien worden gespeeld met de gele bal.

Meer informatie kan je vinden op: www.tenniskids.nl

In uitzonderlijke situaties kunnen kinderen een KNLTB paspoort (“plus status”) krijgen. Een kind kan dan een kleur hoger spelen dan eigelijk zou mogen. Dit geldt voor kinderen van 7 die dan oranje mogen spelen, voor kinderen die 9 zijn die groen mogen spelen, of voor kinderen van 10 die geel mogen spelen.  Meer informatie en overzicht van de kinderen met een plus status. Wij hebben begrepen dat de KNLTB het plusstatus principe heeft losgelaten (miv 2016). Omgekeerd is het ook mogelijk om een kind leeftijdsdispensatie te laten verlenen om een kleur lager te laten spelen dan zijn/haar leeftijd. Ook omgekeerd hoeft geen dispensatie te worden aangevraagd. (miv 2016)