Hoe het begon

ca1950

Ca 1950.
Van links naar rechts staan:
Bob v. Beets, Jan Meyer, Miet Kooman en Nico Touber.
.
Het ontstaan van Tennisclub begon bij hotel de Schelp waar een viertal tennissers Miet Koomen, Jan Meyer, Bob van Beets en Nico Touber een balletje slaan.
Er wordt door Jan Meyer een tennistoernooi op augustus 1950 georganiseerd, en hij krijgt de 2 banen van de Schelp gratis van Rouppe van der Voort aangeboden.

Hotel de Schelp ca 1951

Hotel de Schelp, ca 1951

Op de oprichtingsvergadering van 13 februari 1951 is de Tennisclub Zandvoort door een aantal enthousiaste tennisliefhebbers tot leven geroepen. Initiatiefnemer Nico Touber en Jan Meijer, maakten deel uit van een groepje recreatietennissers, die een zanderige baan huurden op De Schelp. Al vrij snel werd dat baantje ingeruild voor 3 echte gravelbanen op het terrein van de Kennemer Golfclub. Die lagen op de plek waar nu baan 1 en 2 liggen. Betere tennissers werden aangetrokken om ook competitie te kunnen spelen, en de eerste toernooien werden georganiseerd. Het kleine huisje boven baan 7 deed dienst als verkooppunt van snoep e.d. en als kleedhok.

Tennisclub Zandvoort ca ....

ca ….: Binnen een korte periode groeide het aantal leden en moesten in 1954 de twee banen bij Hotel de Schelp worden ingewisseld voor drie echte gravelbanen op het terrein van de Kennemer Golfclub. Het ledenaantal steeg nog steeds gestaag en in …. opende burgemeester Fenema een nieuw clubgebouw.

Begin jaren 60 kwam op de huidige locatie een houten kantine te staan, direct gevolgd door de uitbreiding van 2 banen aan de oostkant van dat gebouwtje. Het huidige formaat van het clubhuis kwam begin jaren 70 tot stand d.m.v. een stenen uitbreiding, waar het sanitair en de kleedruimtes werden ondergebracht. Daaropvolgend zijn, aan de westkant, 4 i.p.v. 3 banen neergelegd, en is baan 7 toegevoegd richting “kleine” huisje. De laatste uitbreidingen waren de banen 8 en 9, inmiddels ook uit de vorige eeuw.

1963 leden

1968 tcz aug 1968

augustus 1968

1976 clubhuis

1976

In 1974 was Tennisclub Zandvoort de 1e tennisclub in Nederland, die zijn topspelers ging betalen d.m.v. sponsoring. Ophef daarover was te lezen in de landelijke pers (Telegraaf), aangezien het nog niet als gewoon werd ervaren bij de, toenmalige, “elitesporten”. De 1e sponsor in Tennisland was Industrie Wolff (IWO). Deze ontwikkeling bracht met zich mee, dat veel sterke spelers uit het district naar Tennisclub Zandvoort verhuisden. Binnen enkele jaren was Tennisclub Zandvoort de sterkste vereniging van het district, met een zeer sterke jeugdopleiding. De huidige trainers Hans en Dick hebben vanuit die basis verder gebouwd naar het huidige niveau.

Begin jaren 90 werd de naam van ons park vastgesteld: “De Glee”. In 1994 mondde alle inspanningen op het niveau van trainingen en prestatietennis uit in de promotie van het 1e team naar de eredivisie. Tennisclub Zandvoort behoorde bij de sterkste verenigingen van Nederland.Veel toppers van toen speelden in onze teams (Schapers, Hemmes, Hordijk, Schultz enz.). Sponsoring van de spelers en de evenementen werd geregeld door een aparte Stichting (Stg. Toptennis Nederland). Tennisclub Zandvoort trok veel belangstelling door de komst van sterke tegenstanders en eigen spelers.

In die jaren groeide de club ook uit tot één van de grootste van Nederland, ondanks het geringe aantal banen.

Door de jaren van succes heen, is nooit nagelaten de clubsfeer hoog te houden en de recreanten van de club te blijven waarderen. Vandaar ook het grote aantal zaterdag- , dames- en overige teams in de competitie. En de vele onderlinge toernooien.

Tennisclub Zandvoort was ook één van de eerste verenigingen die de kantine uitbesteedde aan een pachter, om zo een sociëteitachtige sfeer te creëren, waarbij uitgebreid gegeten kon worden op de club, tegen niet al te hoge prijzen.

Ten slotte krijgt dit historische overzicht nog een mooi vervolg, als we kijken naar onze jeugdafdeling, die al jaren uitpuilt, en waar nog steeds grote vraag naar is.

Dat zegt iets over de club, zijn trainers, zijn pachter, maar in het bijzonder iets over zijn leden.

vol_park